Kuva: AOP

Simpsonien väitettiin ennustaneen koronaviruksen - käsikirjoittajalta suorat sanat meemeistä

16.03.2020 11:45 - Iiro Myllymäki

Viruksen "ennustaneen" jakson käsikirjoittaja ei pidä siitä, että jaksoa on nostettu esiin rasististen kannanottojen välineenä.

Kirjoitimme aiemmin, miten monet ovat netissä todenneet pilke silmäkulmassa, että Simpsonit ”ennusti” koronaviruksen. Suosikkianimaation ennustajankyvyistä on ollut puhetta aiemminkin, ja sarjan on katsottu ennustaneen esimerkiksi Donald Trumpin presidenttiyden ja sen, että Disney osti 20th Century Foxin.

Koronaviruksen ”ennustanut” jakso esitettiin Simpsonien neljännellä kaudella vuonna 1993. Nyt kyseisen jakson toinen käsikirjoittaja Bill Oakley on kommentoinut jaksosta kehiteltyjä meemejä The Hollywood Reporterin haastattelussa. Kyseisessä jaksossa nähdään, miten Japanissa sairaana oleva tehdastyöntekijä yskii paketteihin, jotka lähetetään Simpsonien tapahtumapaikkana toimivaan kuvitteelliseen Springfieldin kaupunkiin. Lopulta Japanista lähtöisin oleva ”Osaka-flunssa” leviää Springfieldissä. Nettimeemeissä tauti on yhdistetty koronaan, ja joissain meemeissä on rasistinen sävy.

Käsikirjoittaja ei ole hyvillään siitä, että jakso on noussut esiin tässä valossa.

- En pidä siitä, että sitä käytetään pahoihin tarkoituksiin, Bill Oakley kommentoi.

Miehen mielestä on ”kamalaa”, että sarjan tapahtumien avulla annetaan ymmärtää, että koronavirus olisi aasialaisten juoni.

- Se, että yritetään syyttää Aasiaa on mielestäni kuvottavaa, Oakley sanoo.

Bill Oakleyn mukaan Simpsonien ennustajankykyjä liioitellaan vahvasti. Hänen mielestään kyse on pikemminkin siitä, että historia toistaa itseään. Esimerkiksi Simpsoneissa nähty ”Osaka-flunssa” pohjautui Oakleyn muistikuviin vuoden 1968 hongkongilaiseen influenssaan, joka puolen vuoden aikana aiheutti tietojen mukaan yli miljoona kuolemaa eri mantereilla.

Lue myös: Simpsonit-ääninäyttelijä kertoo, miksi lopetti kohuhahmon esittämisen: "Haluan kantaa vastuuni"

Lue myös: Antti Holman rauhoittelevaa koronavirusvideota kiitellään somessa: "Suomen kansa tarvitsi tätä"

Lähteet: The Hollywood Reporter, South China Morning Post

Uusimmat