Kuva: RadioPlay

Eräs pitkäperjantai jäi Suomen historiaan yhtenä verisimmistä - poikia kohtasi kotona hirveä näky

14.03.2019 18:45 - Katariina Auvinen

Muhoksen vasarasurmat ovat jääneet historiaan.

Tällä kertaa RadioPlayn Huorapuutarhan-murhapodcastissa Pauliina kertoo yhdestä Suomen historian ravisuttavimmasta murhasta, joka tapahtui pitkänäperjantaina vuonna 1953 Muhoksella. Kansankielellä murhasta on puhuttu Soson vasaramurhina, koska tapahtumapaikka oli Soson rautatiepysäkki. 

Pysäkinhoitaja Väinö Niemi oli menossa yöpuulle pitkänäperjantaina, kun hän kuuli alakerrasta meteliä. Kun Niemi meni katsomaan, mikä on vialla, hän näki eteisessä hänelle ennestään tuntemattoman miehen. Miehellä oli kädessään sorkkarauta ja toisessa vasara. Mies oli Väinö Kilpiäinen, joka oli murtautunut sisälle taloon. Kilpiäinen kuitenkin väitti, että hän on koditon ja halusi yösijan, joka ei Niemelle sopinut. 

Pysäkinhoitaja yritti ajaa tunkeilijan tiehensä, mutta häätö yltyi käsirysyksi, jonka aikana Kilpiäinen hakkasi Niemen hengiltä vasaralla. Hetken päästä rytäkästä alakertaan asteli Väinön vaimo Elli, jonka Kilpiäinen surmasi myös vasaralla hakaten. 

- Ellin kasvoista löytyi kymmeniä vasarajälkiä, Pauliina kertoi. 

Kilpiäinen päätyi surmaamaan myös julmalla tavalla parin 18-vuotiaan tyttären sekä heidän poikansa kuusivuotiaan lapsen, joka piilotteli keittiössä. Sen jälkeen mies räjäytti kassakaapin auki dynamiitilla ja varasti yhteensä 100 000 markkaa. Summa ei ollut kuitenkaan niin paljon kuin hän olisi ajatellut asemarakennuksesta löytyvän. 

Kilpiäinen lähti paikalta taksilla. 

Surmatyöt selvisivät, kun Niemien kaksi vanhempaa poikaa tulivat kotiin juhlimasta. He löysivät koko perheen surmattuna ja hakivat sen jälkeen apua. Poliisi alkoi selvittämään murhia, joita pidettiin jo siihen aikaan erittäin poikkeuksellisina. Paikalta löytyi esimerkiksi puukko, josta löytyi sormenjälki. 

- Vuokraisäntä tunnisti Kilpiäisen viranomaisten julkistamasta kuvauksesta. Vuokraisäntä kertoi myöhemmin, että mies oli käyttäytynyt omituisesti pääsiäisperjantain jälkeen. Kilpiäinen ei ollut ikinä ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta pääsiäisen jälkeen hän oli seurannut uutisia todella aktiivisisesti, Pauliina kuvailee. 

Kun poliisi otti Kilpiäisen kiinni, he löysivät hänen kotoaan muun muassa vasaran, jonka päässä oli verta sekä rahaa. 23-vuotias Kilpiäinen tuomittiin elinkautiseen, josta hän anoi monesti armahdusta presidentiltä, sitä saamatta. 

Lue myös: Murhaaja asui perheen talossa kuukausia ennen verityötä - kotiapulainen luuli kummitukseksi

Lue myös: Maisema-arkkitehti jemmasi asiakkaidensa puutarhaan karmivia asioita - ruumiskoira paljasti totuuden

Kuuntele koko jakso RadioPlayn kautta. 

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Uusimmat