Kuva: Shutterstock

Saatko helposti vilunväreitä? Se kertoo paljon persoonastasi

01.02.2019 20:15 - Katariina Auvinen

Erityisesti emotionaalisista kokemuksista saatavat vilunväreet riippuvat siitä, kuinka spontaani olet.

Melkein jokainen on varmasti ollut tilanteessa, jossa kylmät väreet kiirivät selkäpiitä pitkin, mutta sille ei tunnu olevan mitään selitystä. Huffpost-julkaisun mukaan kehosi voi kuitenkin reagoida kylmyyteen, vaikket sitä itse ensin huomaisikaan.

On tutkittu, että kyseessä olisi esihistoriallinen tapa. Kun ihmisillä oli alkujaan pidemmät karvat, kylmät väreet nostattivat  karvat pystyyn, joka auttoi luomaan karvojen ja ihon väliin ilmataskun ja auttoi pitämään kehon lämpimänä. 

Toinen mahdollisuus on, että kehosi reagoi vahvoihin tunteisiin. Tällaiset niin sanotut emotionaaliset vilunväristykset voivat syntyä esimerkiksi musiikin tai elokuvan aikana, mutta niiden syntymekanismi ei ole tutkijoille aivan niin selkeä. 

Julkaisun mukaan on kuitenkin todettu, että tietynlaiset emotionaaliset ärsykkeet laukaisevat aivoissa ketjun, joka vapauttaa dopamiinia eli mielihyvähormonia ja keho reagoi siihen muun muassa vilunväristyksinä. 

Huffpost-julkaisun mukaan on olemassa joitain tieteellisiä todisteita siitä, että persoonallisuutesi voi vaikuttaa siihen, kuinka usein ja herkästi saat vilunväristyksiä. Ihmiset, jotka ovat spontaaneja, seikkailunhaluisia ja valmiita kokeilemaan erilaisia ideoita, saavat helpommin vilunväreitä kuin muut. 

- Kaikki ihmiselle subjektiiviset kokemukset ovat erittäin vaikeasti tutkittavia, kuten vaikkapa kipu. On kuitenkin mielenkiintoista koettaa selvittää asioiden syntyperiä, kertoo tutkija Kevin Gilliland

On myös tutkittu, että ne ihmiset, jotka saavat vilunväreitä helposti musiikista, omaavat myös rakenteellisesti erilaiset aivot. 

- Ne, jotka ovat vähemmän uteliaita ja mielikuvituksettomia tai kamppailevat masennuksen kanssa eivät todennäköisesti dopamiinipurskahdusta ja sitä seuraavia vilunväristyksiä yhtä usein. Kun olemme emotionaalisesti tukossa ja hieman suljettuja, emme saa niin usein kylmiä väreitä, Gilliland kertoo. 

Lue myös: Psykologi varoittaa tunteiden patoamisesta - voi johtaa katumusta aiheuttavaan kierteeseen

Lue myös: 6 tavallista tuntemusta, jotka ovat tuttuja myös koirallesi – olisitko arvannut?

Lähde: Huffpost 

Kilpailut

Uusimmat