Kuva: Shutterstock

Lääkäri vastaa: Onko syytä huolestua, jos kuukautisveri on ruskeaa?

05.01.2019 12:15 - Karoliina Kotala - Luettu 107 kertaa

Kuukautiset ovat naisille tuttu juttu, mutta harva tietää, mitä ruskea kuukautisvuoto merkitsee.

Kuukautisvuodon väri voi vaihdella kirkkaan punaisesta ruskeaan ja monelle naiselle oma kuukautiskierto oireineen ja vuotoineen on hyvinkin tarkkaan tiedossa. Lääkäri Kari B. Praatenin mukaan kuukautisveren väri ja vuodon määrä voivatkin vaihdella eri naisilla melkoisesti ja silti kyse on täysin normaaleista kuukautisista.

- Myös ruskea veri on pelkkää verta. Kun veri poistuu kohdusta, se päätyy kosketuksiin ilman kanssa, joka muuttaa veren ruskeaksi. Usein kuukautisveri voikin olla ruskeaa kuukautisten ensimmäisinä päivinä, jolloin kyseessä on aiemmasta kierrosta jäänyttä verta. Vuoto voi olla ruskehtavaa myös kuukautisten lopussa, jolloin veri poistuu kehosta hitaammin ja ehtii muuttua ruskeaksi.

Yksi syy sille, että kuukautisvuoto on ruskeaa, voi löytyä raudasta. Jos nautit runsaasti rautaa lisäravinteena tai ravinnon mukana, muuttaa se vuodon väriä. Myös jotkin hormonaaliset ehkäisyt voivat muuttaa vuodon väriä ruskehtavaksi.

Onko ruskeasta vuodosta siis syytä olla huolissaan?

Edellä mainitut syyt ruskehtavalle vuodolle ovat täysin normaaleja. Jos kuitenkin vuotosi on ruskeaa eikä se liity kuukautiskiertoon, vaan esiintyy esimerkiksi seksin jälkeen, voi olla syytä käydä lääkärissä. Syitä ruskealle vuodolle, joka ei liity kuukautiskiertoon, voivat olla esimerkiksi tulehdukset tai mahdollinen raskaus tai keskenmeno. Jos ruskean vuodon lisäksi oireina on muun muassa runsasta vuotoa epäsäännöllisesti, kannattaa asia tutkituttaa.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Gynekologit paljastavat: Tehokkaimmat keinot hoitaa kuukautiskipuja

Uusimmat