Kuva: Universal: Juha Länsiharju

'Se, että nainen haluaa seksiä, on edelleen tabu' - räppäri F haluaa nostaa esiin vaiettuja aiheita

13.05.2020 09:15 - Ella Haura

Artistin uunituore albumi Mä oon vapaa käsittelee nuorten aikuisten kohtaamia leimoja.

Fanni Sjöholm, artistinimeltään F, on helsinkiläinen 27-vuotias räppäri. Hänen toinen albuminsa Mä oon vapaa ilmestyi tänään ja se käsittelee milleniaalien kohtaamia leimoja sekä tabuja. Yksi näistä on naisen seksuaalisuus.

Uunituoreen albumin Kaikenlaisii äänii -kappale kertoo Sjöholmin omasta seksuaalisesta heräämisestä, jonka yksityiskohdat hän jättää paljastamatta.

- Upotin biisiin paljon itsestäni. Se, että nainen uskaltaa haluta, pyytää, kysyä ja vaatia seksissä, on yhä suuri tabu. Seksuaalisuudesta kirjoittaminen oli minulle vapauttava kokemus, artisti kertoo Voice.fi:lle.

Sjöholm kuvailee levyntekoprosessia vuoden mittaiseksi terapiaksi ja käsittelee levyllä paljon sellaisia teemoja, mistä ei uskonut ikinä puhuvansa julkisesti.

- Tunsin oloni voimakkaaksi sen jälkeen, kun olin kirjoittanut itselleni vaikeista aiheista. En enää pyydä itseäni anteeksi. Asiat eivät koskaan muutu, jos pelkää stigmojen ottamista otsaan.

Fanni Sjöholm osaamista artistina on kyseenalaistettu ja ulkonäköä arvosteltu. Tämä on muovannut naisesta feminismin puolestapuhujan. (kuva: Universal Music Press: Juho Länsiharju)

Rap oli kapinallinen valinta 

Sjöholm kertoo Voice.fi:lle aloittaneensa rap-uransa parikymppisenä. Hän pitää genren valintaa kapinointina klassisen musiikin värittämälle nuoruudelleen. Tuottajan kanssa luotu demo poiki artistille sopimustarjouksen jokaisesta yhtiöstä, johon se lähetettiin. Nainen päätyi valitsemaan Universal Musicin, jossa hän saa toteuttaa itseään parhaiten.

Vuosi 2019 oli Sjöholmin uralle käänteentekevä. Se piti sisällään hyvät arviot saaneen Mä en oo viel tarpeeks iso -debyyttialbumin, kaksi Emma-ehdokkuutta, artistiyhteistyötä muun muassa Lukas Leonin kanssa sekä keikkoja Suomen isoimmilla festareilla.

Erityisen mieleenpainuvana hetkenä hän pitää esiintymistä Ruisrock-festivaaleilla D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kokoonpanolla.

- Meille oli varattu perjantain viimeinen telttaslotti, ihan helvetin myöhään. Perheeni ja läheiseni olivat kuitenkin kaikki paikalla kuuntelemassa meitä kahden aikaan yöllä. Syntyperäisenä turkulaisena Ruisrock on minulle legendaarinen festivaali!

Menestyspaineet syövät luovuutta

Koronapandemia on peruuttanut ison osan Sjöholmin tulevista keikoista, ja toimeentulo huolestuttaa artistia hieman. Arki ei ole juurikaan muuttunut, mutta viikonloput näyttävät tyhjiltä.

- Alussa vapaa-ajan paljous ilahdutti, mutta peruuntuneet keikat tietysti harmittavat. Onhan tämä paskaa suoraan sanottuna.

Poikkeusaika on kuitenkin opettanut Sjöholmia elämään päivä kerrallaan, eikä hän halua asettaa itselleen tarkkoja raameja tulevaisuuteen. Suurin haave on ollut ansaita elanto musiikilla, jonka artisti kokee jo toteutuneen. 

- Olen todennut, että tiukat tavoitteet eivät tee mielenterveydelleni hyvää. Ulkoisia menestyspaineita ei saisi ikinä tuoda studioon, sillä ne näkyvät musiikin tekemisessä ja omassa intohimossa.

Pääset kuuntelemaan F:n uuden albumin alta. 

Lue myös: Rap-artisti F murtaa miehistä musiikkigenreä: 'Rapin tekeminen naisena on feministinen teko'

Lue myös: Elias Kaskinen hajotti yhtyeensä ja aloittaa nyt soolouran - päätös oli sokki bändikavereille

Lue myös: Nenäliinat esiin! Ellinooran ja Juha Tapion musiikkivideon päätähtinä ovat tavalliset arjen sankarit

Kilpailut

Uusimmat