Kuva: Shutterstock

Varmista turvallinen joulu lemmikillesi - katso muistilista

22.12.2019 15:15 - Reija Saarinen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY antaa vinkit siihen, mitä lemmikin omistajien kannattaa muistaa.

Joulu tekee kovaa vauhtia tuloaan. Vaikka joulunvietto onkin rento yhdessäolon juhla, liittyy siihen myös tapoja, jotka tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle.

Helsingin eläinsuojeluyhtistys HESY jakoi omat vinkkinsä, jotta joulu olisi kaikille mahdollisimman rento. 

Koristeet

Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet (samoin kuin lahjanauhat) houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos kissa pureskelee ja nielee hopealankaa, kissan suoli voi tukkeutua, jolloin edessä on kiireellinen leikkaus. Lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää lemmikkiperheissä tai sijoittaa ne lemmikkien ulottumattomiin.

Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille. Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. Lumisadepallot tulee sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Vaikka niiden sisältämä neste on pääosin vettä, mukana voi olla esim. glyserolia tai jäätymisenestoon pieni määrä etyleeniglykolia, jotka ovat hyvin myrkyllisiä lemmikeille. Ethän pue etenkään kissallesi hassunhauskaa joulupukua! Vaikka se olisikin ihmisten mielestä söpöä, kissat yleensä stressaantuvat vaatteista ja pääkoristuksista, eivätkä varmasti nauti niistä.

Valot

Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina kun ei itse ole paikalla. Paristokäyttöiset LED-valot ovat myös hyvä vaihtoehto. Kynttilät on huoneesta poistuttaessa aina sammutettava. 

Joulupuu ja -kukat

Joulukuusi on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissat ja koirat saattavat intoutua myös syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Monet suositut joulukukat, kuten mm. hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille.

Herkut

Monet ihmisten jouluherkut – esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikille. Siksi roskisten kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia. Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia. Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, varmista, ettei juomia ei jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

Lue myös: 25 vuotta sitten julkaistu joulubiisi nousi Billboard-listaykköseksi - artisti häkeltyi täysin

Lue myös: Kaipaatko inspiraatiota jouluostoksille? 24 ihanaa ja persoonallista lahjaideaa

Uusimmat