Kuva: AOP, Shutterstock

Pannukakun trendilisukkeet syntyvät superhelposti Kape Aihisen ohjeella - nappaa reseptit talteen!

23.09.2019 17:45 - Henna Koste

Kyllästyttääkö vaniljajäätelö ja mansikkahillo? Ei hätää.

Suomalaisten suosikkiherkku pannukakku maistuu kaiken ikäisille. Pannarin lisukkeena on maisteltu vaikka mitä: Ahvenanmaalla pannukakussa käytetään manna- tai riisipuuroa ja kardemummaa. Pohjanmaalla pannukakun suolaiseen versioon on ripoteltu jopa sianlihakuutioita. 

Julkkiskokki Kari Aihinen antaa tuoreessa Kapen parhaat -kirjassaan (Tammi) vinkkejä myös pannukakkuun ja sen lisukkeisiin. Aihisen pannukakku tarjoillaan mehustetun raparperin ja valkosuklaakastikkeen kera. 

Pannukakku

(1 uunipellillinen)

100 g voita tai margariinia

4 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

8 dl punaista maitoa 

2 kananmunaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon maito ja munat sekä jäähtynyt voi. Sekota hyvin. 

Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200-225 asteessa noin 30 minuuttia.

Mehustettu raparperi

300 g raparperia

2 dl vettä

1 1/2 dl hillosokeria

Kuori raparperi ja ota kuoret talteen. Leikkaa kuoritut raparperit suupaloiksi. 

Laita vesi, sokeri ja raparperin kuoret kattilaan. Kiehauta ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa.

Siivilöi kuoret liemestä. Laita leikatut raparperit ja sokeriliemi kattilaan. Keitä noin 1-3 minuuttia riippuen siitä, haluatko säilyttää raparperissa rakennetta vai tehdä hillomaisemman raparperin. Nosta liedeltä ja jätä odottamaan. 

Valkosuklaakastike

200 g valkosuklaata 

1 1/2 dl kermaa

Pilko valkosuklaa leivinpaperin päälle uunipellille. Nosta pelti 140-asteiseen uuniin ja paahda noin 14 minuuttia. Sekoita suklaata paahtamisen puolessa välissä. Suklaan pitäisi muuttua väriltään kauniin vaaleanruskeaksi. 

Siirrä paahdettu valkosuklaa kattilaan. Sekoita joukkoon kerma. Keitä muutaman minuutin ajan eli siihen asti, kunnes seos muuttuu kinuskikastikkeen paksuiseksi. Tarjoa kastike lämpimänä. Kastikkeen voi valmistaa etukäteen, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää kattilassa miedolla lämmöllä tarvittaessa. 

(kuva: Tammi)

Lue myös: Tv:stä tuttu huippukokki muuttaisi yhden asian Suomalaisten joulupöytätavoista - yllättääkö?

Uusimmat