Kuva: Fotolia

Tee perhejoulusta ainutlaatuinen! 13 ideaa uusiin joulupyhien perinteisiin, joita kannattaa kokeilla

14.11.2017 18:45 - Senja Rapila

Jouluperinteitä ei voi olla koskaan liikaa, ne nimittäin tuovat jouluun sitä tietynlaista tunnelmaa, jota ei voi sanoin selittää.

Voit lukea ihanat vinkit ainutlaatuiseen jouluun alapuolelta.

1. Piparinleivontakilpailu

Tehkää perinteeksi järjestää piparin- tai keksinleivontakilpailut. Jakakaa perheenne joukkueisiin ja kisailkaa siitä, kuka tekee joulun kauneimman - tai kauheimman - keksin! Voitte myös keksiä palkinnon tai stipendin, jonka jaatte joka vuosi voittajalle.

2. Pukekaa yhtenäiset pyjamat

Vaikka perheen lapset olisivat jo melkein aikuisia tai aikuisia, mikä olisikaan hauskempi tapa viettää jouluiltaa kuin yhtenäisissä pyjamissa? Tämä pieni asia tuo huumoria jouluiltaanne ja saatte varmasti ikuistettua mitä ikimuistoisimmat joulukuvat!

3. Katsokaa sama elokuva joka vuosi

Joulutraditiot ovat ihania, siihen pystyy varmasti suurin osa samaistumaan. Ihania jouluelokuvia perheelle ovat muun muassa Petteri Punakuono, Grinch, Elf, Joulupukki, Joulupukki ja noitarumpu...

Mikäli joulunvietossa on pelkästään aikuisia, esimerkiksi Paha pukki voisi olla kiva, humoristinen vaihtoehto koko perheen elokuville.

Voit lukea Wikipedian listauksen jouluelokuvista täältä ja valita sieltä oman suosikkisi.

4. Ihailkaa naapureiden joulukoristeita

Käykää kävelemässä joulun pyhinä naapurustossanne ja katsokaa, kuinka naapurit ovat koristelleet asuntonsa. Jouluvalojen ja muiden koristeiden ihailu tuo teille joulufiilistä entistä enemmän.

5. Avatkaa yksi joululahja jo jouluaamuna

Mikä olisikaan ihanampi tapa aloittaa jouluaatto kuin avaamalla yksi lahja jouluaamun ruokailun yhteydessä? Monilla on tapana avata joululahjat vasta jouluruuan jälkeen illalla, jolloin odotus voi olla pitkä.

6. Anna jokaiselle perheenjäsenelle oma koriste

Kun jokaisella perheenjäsenellä on oma koristeensa, minkä hän laittaa kuuseen, tekee se myös kuusen koristelusta perheen yhteisen puuhan. Jos jokainen laittaa kuuseen oman koristeensa, tulee kuusesta entistä tärkeämpi.

7. Tee vapaaehtoistyötä joulun pyhinä

Suomessa esimerkiksi Pelastusarmeijan kautta voi tehdä hyvää joulun pyhinä. Pelastusarmeijan sivuilla summataan, että helppo tapa aloittaa vapaaehtoistyö on ilmoittautua mukaan Joulupata-keräykseen patavahdiksi. Lisäksi on mahdollista osallistua talkootyöhön tai ruuanjakeluun.

Tutustu Pelastusarmeijan sivuihin täällä.

8. Valitkaa joulukuusi yhdessä

Mikä olisikaan ihanampi tapa aloittaa joulu kuin valitsemalla täydellinen joulukuusi yhdessä perheen kanssa?

9. Nauhoittakaa yhdessä video kuluneesta vuodesta

Videon ei tarvitse olla pitkä, mutta miettikää yhdessä perheen kesken kuluneen vuoden kohokohdat ja ihanimmat kokemukset, kuten lomamatkat tai perheen pienimpien siirtymiset seuraavalle luokalle. Näin voitte katsoa myöhempinä vuosina jouluna videoita, joita olette kuvanneet edellisvuosien jouluina.

10. Jättäkää naposteltavaa joulupukille ja tontuille

Varsinkin pienet lapset varmasti pitävät tästä perinteestä; jättäkää pipareita tai muita itseleivottuja herkkuja ja vaikka glögiä joulupukille ja tontuille aattoa edeltävänä iltana, jotta ahkerat lahjantuojat saavat evästä jättäessään lahjat lapsille.

11. Järjestäkää "telttaretki" kuusen luokse

Koska suomalaiset eivät yleensä uusista jutuista innostu, voisi pyjamabileet kuusen alla olla juurikin perheen pienimmille kova juttu. Tähän ei tarvitse kuin patjat ja makuupussit, niin tunnelmallisen juhlayön voi viettää kuusen vieressä nukkuen. Lasten ei kuitenkaan kannata antaa nukkua kuusen vieressä sinä yönä, jolloin lahjat viedään kuusen alle.

12. Ottakaa jouluinen perhekuva

Tonttulakit päähän ja iso hymy kasvoille! Klassisia joulukuvia on ihana katsoa myöhemmin, varsinkin kun lapset ovat kasvaneet jo isoiksi. 

13. Lukekaa klassinen joulusatu tai -runo

Amerikkalaiset rakastavat lukea klassista 'Twas the Night Before Christmas -runoa. Suomalaiset voivat puolestaan lukea Mauri Kunnaksen kirjoittamia Koiramäen joulukirjoja tai muita joulusatuja ja -runoja. Valitkaa yksi ja tehkää siitä vuosittainen perinne, esimerkiksi joka joulu ennen ruokailua.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Liiallinen joululaulujen kuunteleminen ei tee hyvää mielenterveydelle - katso miksi

Lue myös: Kohta lasketaan päiviä jouluun - 8 ihanaa joulukalenteria aikuiseen makuun

Lue myös: Äiti haluaisi antaa vanhoja lahjoja taaperolleen - vanhemmat raivostuivat

Lue myös: Facebook poisti taiteilijan joulukorttien kuvat liian roiseina - katso

Arvostele artikkeli

Uusimmat