Kuva: AOP

Tv-kanavalta rohkea veto - kieltää komediasarjat, joissa ei lainkaan naiskirjoittajia

19.06.2019 10:15 - Iiro Myllymäki

ITV-kanava on pistänyt pystyyn kunnianhimoisen tasa-arvohankkeen.

Brittiläinen mainostelevisiokanava ITV ottaa komediasarjoissaan tasa-arvoasiat tosissaan. Kanavan komediaosaston päällikkö Saskia Schuster on sanonut, että kanava kieltää täysin komediasarjat, joissa on käsikirjoittajina pelkkiä miehiä. Päätöksestä kirjoittaa muun muassa BBC.

Saskia Schuster on huomannut kanavan komediasarjoissa suuren epätasa-arvon sukupuolikysymyksissä. Nainen kertoo huomanneensa viime vuonna, että erittäin monet kanavan komediasarjat ovat miesten muodostaman käsikirjoittajatiimin kirjoittamia.

- Jokaista viittä miehen kirjoittamaa, vastaanottamaani käsikirjoitusta kohtaan olen saanut yhden naisen kirjoittaman käsikirjoituksen, Schuster tiivistää ongelman.

Alan epätasa-arvoisuuden tajuaminen johti siihen, että Schuster pisti pystyyn Comedy 50:50 -hankkeen, jolla pyritään kohentamaan naispuolisten komediakirjoittajien asemaa.

- Aivan ensimmäiseksi muutin sitä, millä perustein tilaamme tv-ohjelmia. En tilaa enää mitään sarjaa, jolla on pelkästään miehistä koostuva käsikirjoitustiimi, Schuster kertoo.

Schuster teki päätöksensä konsultoituaan alalla toimivia käsikirjoittajia, tuottajia, agentteja ja esiintyjiä.

Nainen on huomannut, että miesten hallitsemat käsikirjoitustiimit ovat liian usein ”aggressiivisia” ja ”kiusaamiseen taipuvaisia”. Schuster on muuttanut ITV:n sopimuksia niin, että kanavan tilaamissa komediasarjoissa on pyrittävä sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Naiselle ei riitä se, että käsikirjoitustiimeihin otetaan yksi nainen mukaan. Tämä tehdään naisen mukaan liian usein muodon vuoksi eikä se riitä aidon tasa-arvon saavuttamiseen.

Helpottaakseen tv-sarjojen tuottajien ja naispuolisten käsikirjoittajien kohtaamista Saskia Schuster on perustanut Comedy 50:50 -hankkeen puitteissa tietokannan, johon on koottu 460 naispuolisen käsikirjoittajan tiedot.

Lue myös: Naispari ottaa kantaa Frozenin lesbokohuun: "Homous ei tartu, mutta suvaitsevaisuus voi tarttua"

Lue myös: "Rintoja näyttämällä lisää töitä?" - Janni Hussi ruotii työelämän tasa-arvoa blogissaan

Lähde: BBC

Uusimmat