Kuva: Shutterstock

Somen herkkukuvilla merkittävä vaikutus lasten syömiseen - ymmärrätkö asiantuntijan huolen?

20.03.2019 14:15 - Milena Raappana

Kuvilla terveellisestä ruuasta ei ollut vaikutuksia lasten syömiseen.

Liverpoolin yliopiston tekemästä tutkimuksesta selviää, että lapset, jotka näkevät somevaikuttajien promoavan epäterveellistä ruokaa, syövät päivän aikana enemmän. Asiasta kertoi USA Today.

Tutkijat jakoivat 9-11-vuotiaat lapset kolmeen ryhmään, ja heille näytettiin somevaikuttajien lavastettuja Instagram-kuvia. Vaikuttajilla oli yli miljoonaa seuraajaa. Yksi ryhmä näki kuvia, joissa oli herkkuja esimerkiksi suklaakeksejä ja toinen terveellistä ruokaa, kuten banaaneja. Kolmannelle ryhmälle ei näytetty ruokakuvia, vaan esimerkiksi kuvia lenkkareista. Tutkimukseen osallistui 176 lasta.

Lapset, jotka näkivät kuvia epäterveellisistä ruuista, söivät noin 90 kaloria enemmän päivässä kuin muut lapset. Muutosta syömisessä ei näkynyt lapsissa, jotka näkivät kuvia terveellisistä ruuista tai muista kuvista.

Lastenlääkäri ja Amerikan lastenlääkäriliiton edustaja Natalie Digate Muth sanoo, että 90 lisäkaloria päivässä voi johtaa liialliseen painon nousuun.

- Sen lisäksi epäterveelliset naposteltavat sisältävät paljon sokeria ja suolaa, joilla on pitkällä tähtäimellä negatiivinen vaikutus terveyteen ja voivat aiheuttaa diabetesta ja sydänkohtauksia, Muth sanoo.

Tutkimuksen kirjoittajan Anna Coatesin mukaan epäterveellisen ruuan digitaalisen markkinoinnin ympärille tarvitaan tiukemmat rajoitukset.

- Vloggaajat eivät saisi promota epäterveellisiä ruokia haavoittuvaisille nuorille sosiaalisessa mediassa, Coates sanoo.  

Lue myös: Nirsoileeko lapsi ruokaillessa? Tee kaksi helppoa muutosta, suosittelee asiantuntija

Lue myös: Lapsen raivokohtaus on vältettävissä? Kokeile suomalaisen asiantuntijan neuvoa

Lähde: USA Today

Kilpailut

Uusimmat